Cultuurexpedities

In Berlijn en omgeving

Een cultuurexpeditie van bewustBerlijn is een actieve, avontuurlijke en bovenal leerzame, meerdaagse groepsactiviteit in en rondom Berlijn. Het fundament van een cultuurexpeditie bestaat uit het uitvoerig verkennen en (her)ontdekken van deze veelzijdige en enerverende stad. Inbegrepen in het programma zijn zorgvuldig geselecteerde locaties en uitdagende routes, vaak met bijzondere ontmoetingen. Het doel is om er actief nieuwe kennis te vergaren, nieuwe inzichten op te doen en praktische wijsheid mee terug naar huis mee te nemen. Voor een gezelschap biedt een cultuurexpeditie kansen voor onderlinge reflectie, teambuilding en nieuw groepselan.  Een cultuurexpeditie wordt begeleid door één excursieleider, vaak ondersteund door gidsen en andere (lokale) experts. 


Wat is het nut van een cultuurexpeditie?

De achterliggende gedachte is dat zodra wij mensen de sleur van ons dagelijkse leven verlaten, weer oog krijgen voor de wereld om ons heen. We worden weer nieuwsgierig, we willen ontdekken, we willen leren. In die toestand zijn we makkelijker te motiveren onze waarneming te scherpen en nieuwe kennis op te nemen. Zowel individueel als in groepsverband.

 

Op reis, in een andere stad, op onbekend terrein, in een reservaat of op een historische locatie ontvangen we meestal meer prikkels om te reflecteren over onze tijd, onze wereld en ons eigen leven daarin. In den vreemde ontstaat reflectieruimte, die we thuis, op het werk of op school vaak niet vinden. Juist het vinden daarvan is een eerste stap naar nieuwe inzichten. Anders gezegd, een reis kan ons - als individu en als groep een een stukje nieuwe wijsheid geven, die we vervolgens als geestelijke bagage terug naar huis nemen. 


Dit is waar een cultuurexpeditie om draait, het optimaal benutten van reflectieruimte. Daarin ligt ook een belangrijke taak van de begeleiders van een cultuurexpeditie. Zij kunnen namelijk de reflectie bevorderen. Door kennis te delen in de vorm van prikkelende verhalen en door het uitstippelen van interessante routes met oog voor details en samenhang.


Hoezo 'cultuur'?

Bij een cultuurexpeditie gaat het om cultuur in brede zin. Dat reikt duidelijk verder dan alles wat we kunst, literatuur of musea noemen. Bij ‘cultuur in brede zin’ gaat het veel meer om het (min of meer) samenhangende geheel van ideeën die wij mensen tot op de dag van vandaag blijven ontwikkelen om ons bestaan op de aarde te verbeteren (met alle tegenslagen die daarbij horen) en ons samenleven vorm te geven. Dit is zeker niet alleen voer voor geesteswetenschappers, sociologen of antropologen. Het gaat iedereen aan. Omdat het over onze mensenmaatschappij gaat. Waar wij allemaal deel van uitmaken. Kennis daarover en inzicht daarin is belangrijk voor ieder mens.

 

‘Cultuur’ in brede zin staat ook voor dat wat de menselijke geest, en de gave om te creëren en zijn drang om de omgeving in te richten. In die zin staat ‘cultuur’ tegenover ‘natuur’. Cultuur omvat in dit opzicht ook de drift van de mens om de natuur op deze planeet te beheersen, economisch uit te buiten en te vormen naar zijn behoeftes.

Nu is het onderwerp op deze manier wel heel erg groot. Maar ‘cultuur’ heeft heel veel aspecten. Bij een cultuurexpeditie is het doel steeds om een paar van die aspecten beter te begrijpen. Dat is dan weer een stapje om uiteindelijk het grote geheel - de wereld die wij mensen hebben opgebouwd op deze planeet- beter te kunnen bevatten en er meer samenhang in te zien. Hopen we in ieder geval. 


Voor wie zijn cultuurexpedities bedoeld?

Een cultuurexpeditie van bewustBerlijn is een leerzame, meerdaagse groepsactiviteit van één of meerdere dagen in de Duitse hoofdstad. Voor gezelschappen, die een actieve interesse hebben voor grote, actuele maatschappelijke vraagstukken.


Talloze instellingen, bedrijven, organisaties en netwerken van professonials breken zich dagelijks het hoofd de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, in de hoop oplossingen en antwoorden te vinden. Dat is een ongelofelijk ingewikkelde collectieve opgave. Een reis in de vorm van een cultuurexpeditie biedt kansen om uit vastgelopen patronen en denkprocessen te breken, nieuwe benaderingen te verkennen en nieuwe groepsdynamiek te genereren.

 

Cultuurexpedities zijn in de eerste plaats bedoeld voor gezelschappen (teams, organisaties, afdelingen, verenigingen, etc.) die vanuit de overheid, het bedrijfsleven of het maatschappelijke middenveld werken aan de grote vraagstukken, waarvoor onze samenleving(en) staan.


Inhoud en thema's van een cultuurexpeditie

Inhoudelijk draaien cultuurexpedities om de grote vraagstukken en uitdagingen waarvoor onze samenleving(en) staan. Die zijn legio: van migratie tot marktwerking, van economische, culturele tot politieke conflicten tot geopolitieke botsingen, van geweld tot natuurrampen, van milieuproblematiek tot grondstoffenschaarste en ga zo maar door.

 

Deze cultuurexpedities haken in op actuele kwesties en hun historische context, alsmede op de impact van internationale spanningen en politiek-culturele, economische en ecologische transformaties op onze samenlevingen. 

 

De moderne samenleving is uiterst complex en als onderwerp nauwelijks te bevatten. Om haar beter te begrijpen hebben we structuren nodig. BewustBerlijn kiest daarom ervoor om zijn inhoud in thema-blokken aan te bieden. U kiest voor uw gezelschap uit de onderstaande thema's één of meerderen van thema's.  BewustBerlijn giet die in een programma dat aansluit bij uw verwachtingen en behoeftes.    



Wat is de meerwaarde van een cultuurexpeditie?

Een cultuurexpeditie kan bijdragen aan belangrijke persoonlijke ontdekkingen en inzichten, alsook kansen bieden voor persoonlijke groei, groeps- en organisatie-ontwikkeling en het anders kijken naar maatschappelijke uitdagingen. Ook ontwikkelen deelnemers vaak een diepere waardering voor andere culturen en daardoor een beter begrip van onze wereld en haar complexe veelzijdigheid. 

 

Een cultuurexpeditie heeft een heldere en afgebakende doelstelling, een missie gericht op het vinden van meer samenhang, nieuwe inzichten in en waardevolle, alternatieve perspectieven op een groot maatschappelijk vraagstuk.

 

Daarnaast heeft iedere cultuurexpeditie ook een teambuilding-element. Het is namelijk een activiteit, die je als groep onderneemt. Waarbij je samen mentale (en soms fysieke) uitdagingen en avonturen aangaat. Een cultuurexpeditie kan nieuwe impulsen geven aan de cultuur binnen uw organisatie, instelling of bedrijf en de vaardigheden en expertises van de leden/medewerkers aanscherpen.